3.5.13

Koulussa ei puhuta koulusta

Edellisenä päivänä olimme käyneet esittelemässä ohjelman aihetta Yleisradion henkilökunnalle. Nyt toimintakeskus Hapessa oli koolla ohjelman tuotantoryhmä: tuottajat, juontajat ja muut toimittajat. Tarkoituksena oli aloittaa ohjelman rakenteen suunnittelu.

Jokin Ylen toimitussihteerin palautteessa oli kuitenkin jäänyt vaivaamaan. Toimittajat pohtivat, pitäisikö näkökulmaa sittenkin vielä tarkentaa. Se veisi ehkä aikaa ja hidastaisi ohjelman tekemistä, mutta... niin päätettiin kuitenkin tehdä. Hetkessä aukesi kiivas keskustelu siitä, mikä suomalaisessa koulussa olisi se yksi ongelma, josta tänä keväänä pitäisi puhua enemmän kuin muista. Samaa keskustelua oli käyty Nuorten Ääni -toimituksessa jo useana iltana aiemminkin.


Arki-illat koulun jälkeen ovat kuitenkin lyhyitä ja aika loppuu nopeasti kesken. Kolmen tunnin jälkeen piti koota keskustelun tärkeimmät tulokset ja sopia, että pienempi iskuryhmä jatkaa niiden kanssa lauantaiaamuna.

Lopulta, monen mutkan kautta, päädyttiin suunnilleen samaan kuin mistä oli aloitettukin. Nyt oltiin kuitenkin monta tärkeää keskustelua viisaampia - ja oikeasta valinnasta varmempia.

Kun seurasin näitä keskusteluja sivusta, ihastelin itsekseni, kuinka paljon vapaa-aikaansa nuoret ovat valmiita käyttämään koulusta puhumiseen. Kevään keskusteluohjelman ideointiin, taustatutkimukseen, haastatteluihin, kirjoittamiseen ja kuvaamiseen on monilta nuorilta kulunut kymmeniä vapaaehtoistyötunteja. Miksi he tekevät niin?

Koska koulussa ei puhuta koulusta. Jos oppilailla onkin sananvaltaa, se koskee sohvien väriä, kouluruoan makua tai parhaassa tapauksessa järjestyssääntöjä. Jos oppilaat sen sijaan haluaisivat puhua siitä, miten koulusta tulisi parempi paikka kasvaa ja oppia, on keskustelua jatkettava kellojen soimisen jälkeen.

Koulussa ei ehkä ymmärretä, kuinka motivoituneita oppilaat olisivat tätä keskustelua käymään. Ehkä opettajat pelkäävät kritiikin kohdistuvan heihin, arveli yksi ohjelman toimittajista. Näin he rajaavat itsensä keskustelun ulkopuolelle.


Mutta nyt kellot ovat soineet ja koulusta saa puhua vapaasti. Tänään sananvapauden päivänä 3.5. klo 21 Nuorten Ääni -toimitus ottaa haltuunsa Ylen A-studio: Stream -ohjelman. Aiheena on, perusteellisen pohdinnan jälkeen, kevään tärkein koulutuspoliittinen kysymys: millaisia ihmisiä kasvaa koulussa, jossa oppilaat eivät uskalla ottaa riskejä?

Kannattaa katsoa. Ja jatkaa keskustelua sen jälkeen myös koulussa - edes välitunnilla.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti