8.1.13

Elokuvanteko ei ole koskaan näyttänyt näin hauskalta!
Aina silloin tällöin törmää johonkin, joka on tehty tosi hyvin, ajatuksella ja tunteella. En nyt puhu Hesarin tabloidi-uudistuksesta vaan Arttu Haglundin ja Vesa Kuosmasen tuottamasta Kaikki kuvaa -oppimateriaalista.

Kahdeksan vajaan 10 minuutin mittaista videotutoriaalia opastavat fiktioelokuvan tekemisessä ideasta ensi-iltaan asti: käsikirjoituksessa, kuvauksessa, leikkauksessa, näyttelijän ohjaamisessa, äänitehosteiden keksimisessä. Patsen ja Empun hahmot ovat hauskoja, vinkeissä näkyy lämmin suhde elokuvantekoon ja harrastamiseen. Elokuva on iso sydämen asia, mutta kameraksi käy vaikka kännykkä ja mikkipuomiksi jääkiekkomaila.

Tutoriaalien käsikirjoitus ja elokuvallinen toteutus ovat huippuluokkaa, täynnä pieniä ja suuria oivalluksia. Ne ovat elokuvaa itsessään, eivät videopajan tai viestintätoimiston liukuhihnatyötä.

Tekniikka saadaan näyttämään helpolta. Se on tarkoituksella valittu asenne: elokuvaaminen on yksinkertaisimmillaan sitä, että painetaan kameran pientä punaista nappia. Toisaalta helppouden illuusio syntyy siitä, että kameroiden ja leikkausohjelmien käyttöä ei erikseen opeteta.

Oppaan taustalla kummittelee hieman konservatiivinen elokuvakäsitys: Aristoteles, alkusysäys, kokokuva ja lähikuva. Patse ja Emppu toki muistuttavat välillä, että elokuva voi olla paljon muutakin, mutta eivät anna siihen käytännön aseita. Rajaus perinteisin menoin toteutettuun näytelmäelokuvaan on kuitenkin perusteltu, eikä elokuvanteko ole koskaan näyttänyt näin hauskalta! Kaikki kuvaa on varmasti hyvä alkusysäys kenelle tahansa nuorelle elokuvantekijälle.

Vaikka tutoriaalit on tarkoitettu nuorille elokuvantekijöille itseopiskelua varten, ne on helppo nähdä  myös osana peruskoulun elokuvaopetusta. Tällaista matskua näin hienolla toteutuksella ei ole ollut olemassa. Nyt kun on, sitä kannattaa käyttää.

Minua Patse ja Emppu inspiroivat pohtimaan vaihtoehtoisemman elokuvapedagogiikan toimittamista videomuotoon, jotta se tavoittaisi yksittäisiä koulutuksia suuremman yleisön. Rima on ainakin nyt korkealla.

Kaikki kuvaa -sivustolla käynnistyi 7.1. myös 9-15-vuotiaille tarkoitettu elokuvantekokilpailu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti