22.6.10

Rosa was here


Huomisessa A-studiossa esitetään Nuorten Ääni -toimituksen ajatuksia herättävä reportaasi alaikäisten harrastamasta seksikaupasta. Monenlaisia ajatuksia herättää myös se, mitä tapahtui juttua koskevassa viestinnässä Helsingin nuorisoasiainkeskuksessa.

Jutun toimittaja, 19-vuotias Rosa Kettumäki, kirjoitti insertistä lyhyen tiedotteen, joka lähetettiin mm. nuorisolautakunnan jäsenille ja nuorisoasiainkeskuksen viestintäosastolle. Ajatuksena oli, että poliitikot tietäisivät katsoa heitä koskettavan jutun ja virasto voisi mainostaa nuorten tekemää juttua kotisivuillaan. (Nuorten Ääni -toimitus on nuorisoasiainkeskuksen hanke.)

Viestinnästä kuitenkin otettiin heti yhteyttä, että teksti "vaatii jonkin verran muokkausta" eikä se "oikein ole tiedotetekstiä tässä muodossa". Sitten sen voisi lähettää tiedotteena kaikille medioille. Annoimme luvan tekstin muokkaamiseen ja erillisestä pyynnöstä jopa jutun nähtäväksi, jotta tiedotteen faktat olisivat kohdallaan. Lisäksi sovittiin, että tiedote lähetetään vielä tarkistettavaksi ennen sen lähettämistä eteenpäin.

Yllätys oli suuri, kun valkeni, että tiedotus on yhdessä virastopäällikön kanssa kirjoittanut kokonaan uuden tiedotteen, jossa otetaan juttuun aivan uusi näkökulma: se, mitä nuorisoasiainkeskus yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa on tehnyt ongelman ratkaisemiseksi.

Jutun toimittaja Rosa Kettumäkikin on - tiedotteen mukaan - huolissaan siitä, että nuoret eivät tiedä, että apua on saatavilla. Tämä siitä huolimatta, että itse jutussa toimittaja on huolissaan siitä, että apua ei ole saatavilla.

Vielä suurempi yllätys oli edessä, kun toimittaja yritti oikaista tiedotteen tekstiä: se oli jo lähetetty.

Nuorten Ääni -toimituksen oma info näytti tältä:
"Ja jos tissii näyttämäl saa röökiaskin, ni mikä sen parempi juttu jollekki neljätoistvuotiaalle", kertoi Kampissa viikottain hengaava 18-vuotias Jenna.

 Yhä useampi nuori on huomannut seksin olevan käypä maksuväline. Alaikäiset saavat seksin vastineeksi rahaa, alkoholia, tupakkaa tai tavaroita. Osalla toiminta on lähes liikemiesmäistä, toiset viettävät mukavaa elämää "seurustelemalla" yli kolmekymppisten miesten kanssa. Nuoret eivät ymmärrä seksikaupan laittomuutta ja vaarallisuutta.

 "Sehän on molempien voitto: miehet saa seksiä, ja tytöillä on aina joku hakemassa juotavaa ja maksamassa vaatteita", sanoi 14-vuotias tyttö Kampissa perjantai-iltana.

Apua näille nuorille ei juuri ole tarjolla. Viranomaiset eivät osaa puuttua ongelmaan, koska ilmiön laajuudesta ei ole tutkittua tietoa. Nuoret eivät koskaan saa apua, ellei asiasta uskalleta puhua.

Keskustelun aloittaa Nuorten ääni -toimituksen toimittama alaikäisten seksikaupasta kertova tv-juttu, joka esitetään A-Studiossa TV 1:ssä keskiviikkona 23.6. klo 21.05. Jutun on toimittanut 19-vuotias Rosa Kettumäki.
Tällaiselta tiedote näytti, kun sitä oli "jonkin verran muokattu":
Alaikäisten seksikaupasta toivotaan avointa keskustelua
Alaikäisten seksin myynti on hyvä nostaa puheenaiheeksi, jotta nuoret tulevat tietoiseksi omista oikeuksistaan ja tietäisivät, että apua on tarjolla. Tätä toivoo 19-vuotias Rosa Kettumäki, Nuorten Ääni –toimituksen toimittaja, joka on tuottanut jutun alaikäisten seksikaupasta A-studioon.

Rosa Kettumäen toteuttamasta jutusta selviää, että jotkut nuoret ovat huomanneet seksin olevan käypä maksuväline. Alaikäiset saavat seksin vastineeksi rahaa, alkoholia, tupakkaa tai tavaroita. Osalla toiminta on lähes liikemiesmäistä, toiset viettävät mukavaa elämää "seurustelemalla" yli kolmekymppisten miesten kanssa. Nuoret eivät ymmärrä seksikaupan laittomuutta ja vaarallisuutta.

 "Sehän on molempien voitto: miehet saavat seksiä, ja tytöillä on aina joku hakemassa juotavaa ja maksamassa vaatteita", toteaa 14-vuotias tyttö Kampissa perjantai-iltana.

Nuoret itse eivät aina tiedä alaikäiseen sekaantumisen olevan rikollista, vaan pelkäävät itse syyllistyneensä rikolliseen toimintaan; eivätkä he sen vuoksi halua keskustella asiasta. Usein asiaa myös hävettää, minkä vuoksi asiasta ei puhuta kenellekään. Näin ollen viranomaisten ja aikuisten on vaikea saada tietoa seksikaupasta – ja puuttua asiaan.
Jutussa todetaan, että jotta nuoret saataisiin tietoiseksi omista oikeuksistaan, ja alaikäisten seksikauppaan voitaisiin puuttua, nuoret pitäisi tavoittaa etsivän työn kautta.

Käytännössä prostituutioon kuitenkin usein liittyy kasa erilaisia sosio-ekonomisia ongelmia, joiden ratkaisemiseksi tarvitaan pitkäjänteistä, kokonaisvaltaista työtä sekä ilmiön todellisten syiden pohtimista. Nuorisoasiainkeskus toteutti useampana vuonna etsivää työtä Katuluotsin merkeissä, mutta nykyään keskustassa tapahtuneen etsivän työparitoiminnan resurssit on siirretty nk. Luotsitoiminnan alle, jolla erilaisiin ongelmiin ajautuneita nuoria tuetaan nimenomaan pitkäjänteisesti ja kokonaisvaltaisesti. Nuorisotoimi toteuttaa palvelua yhteistyössä sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa, joten nuorien ei tarvitse pelätä joutuvansa viranomaisten palloteltavaksi.

Keskustan alueen haasteisiin vastaavat tänä päivänä myös useat eri toimijat. Aseman Lapset ry on avannut Helsingin kaupungin tuella Kampin Narinkkatorille nuorisokahvilan, joka tarjoaa turvallisen kohtaamispaikan nuorille. Lisäksi uutena toimijana on Helsingin Diakoniaopiston ja terveyskeskuksen yhteinen Vamos-projekti, joka tekee etsivää työtä 16–29-vuoriaiden syrjäytymisvaarassa olevien nuorten parissa. Nuorisoasiainkeskus on lisäksi pyrkinyt aktiivisesti olemaan läsnä ja tukena myös nuorten suosimilla nettisivustoilla, sillä netti on yksi seksikaupan merkittävistä kanavista.

Nuorten Ääni –toimitus on nuorisoasiainkeskuksen hanke, jonka tarkoituksena on saada nuoret mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun medioissa. Kaikki toimituksen mediajulkaisut ovat nuorten tekemiä. Nuorten Äänessä mukana on 14–18-vuotiaita nuoria pääkaupunkiseudulta. Nuorten Äänen toimitus on ollut toiminnassa vuodesta 2006.

10 kommenttia:

  1. Anonyymi10:16 ip.

    Huh huh, mielettömän syyhkyä, jopa jotenkin... säälittävää.

    Tsemppiä Rosalle, tässä ollaan oikealla asialla!

    - Susanna T

    VastaaPoista
  2. Anonyymi11:51 ip.

    Voi apua,
    tätä se sitten on, kun mukamas annetaan nuorille mahdollisuus puhua omalla äänellä (nuorten ääni- toimitus) tai vaikuttaa koulu- ja lähiyhteisössä (hesan nuorten äänen kokoukset ja määrärahat).

    Ei anna hirveästi toivoa nuorten aidolle demokratiakasvatukselle ja voimaannuttamiselle, valitettavasti.

    Käsittääkseni myös aiempi nuorisotaloja koskeva juttu joutui keskustelun kohteeksi virastossa. Sen lauluja laulat, jonka leipää syöt ja viis journalismin eettisistä ohjeista...

    Tsemppiä toimittajalle ja taustajoukoille!

    t. Hanna Vanhanen, filo- & ET-ope ja oppilaskunnan ohjaava opettaja Helsingin Kalliosta

    VastaaPoista
  3. EDIT: Otin tiedotteesta pois viestinnän henkilöiden yhteystiedot.

    VastaaPoista
  4. Siis ymmärränkö oikein. Eihän tuossa uudessa tiedotteessa edes lue milloin juttu on katsottavissa ja missä.
    Äh.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi10:58 ap.

    Tässä mielestäni tiivistyy hyvä nuorisotyö. Pisteet hyvälle työlle ja tekijöille, jotka mahdollistavat nuorten omaa toimintaa. Tsemppiä nuorille byrokratian muurin juurelle.

    VastaaPoista
  6. Alli: Hah! Ei tosiaan luekaan. Olin niin äimistynyt, etten edes huomannut :D

    Sehän on myös jotenkin liian sopivaa.

    VastaaPoista
  7. Lehtiin perään (mieluiten Rosan nimellä) oleva mielipidekirjoitus, että Nuorisoasiainkeskuksen viestintäosasto yrittää lakaista ongelmia maton alle... ja siis provoten voisi sanoa, että yrittää tukahduttaa avointa keskustelua.

    Ainakin siis, jos tuo jossain menee läpi ja lopulliseen juttuun tulee paskaa liirumlaarumia.

    VastaaPoista
  8. Päättäjien ja virkamiesten ongelmallinen suhde nuoriin on ollut aiemminkin esillä tässä blogissa:
    * http://timpu.blogspot.com/2008/10/espoon-opetustoimi-sulkee-oven-nuorten.html
    * http://timpu.blogspot.com/2008/06/limua-ja-keksej-ulkoministeri-stubb.html
    * http://timpu.blogspot.com/2008/06/limua-ja-keksej-ulkoministeri-stubb.html
    * http://timpu.blogspot.com/2007/10/nuoria-ei-kiitos-tyskentelemme.html
    * http://timpu.blogspot.com/2007/08/taannoin-pkaupungissa.html

    VastaaPoista
  9. Niin ja tämä tietysti:
    * http://timpu.blogspot.com/2009/09/kouluruokailu-ei-ole-julkinen-asia.html

    VastaaPoista
  10. Anonyymi12:48 ap.

    Ja virasto on onnistunut!

    Vartti.fi:n toimituksessa on ilmeisesti luettu paranneltu versio tiedotteesta. He kirjoittavat näin:

    "Nuorisotoimi etsii kaupungilla ongelmiin ajautuneita nuoria. Toimi toteuttaa palvelua yhteistyössä sosiaali- ja terveysviranomaisten kanssa."

    Koko artikkeli täällä

    http://www.vartti.fi/artikkeli/1b1100a7-de79-489f-8cdd-00b3987243ee

    VastaaPoista