19.5.11

Lars von Trier ja gorillat yhdessä tutkivat jatkumoa


Lars von Trier häädettiin Cannesin elokuvajuhlilta. Syynä oli lehdistötilaisuus, jossa Trier kertoi jollain tavalla ymmärtävänsä Hitleriä. Festivaalin järjestäjille Hitler-kortti oli liikaa.

Von Trierin puheissa ei tietysti ollut mitään porttikiellon arvoista, eikä varmasti moni lehdistötilaisuudessa paikalla ollut kuvitellut ohjaajan puhuvan tosissaan. Eivät kaikki Trierin jutut sinällään kovin hauskoja olleet, mutta itse tilaisuus oli herkullinen. Hienoa, että joku järjestää sellaisia.

Lars von Trier kokeilee Repomiehen hengessä, minne juttu lähtee, jos sitä jatkaa. Kirsten Dunst vieressä yrittää peittää hiiltymistään. Joku kuvan ulkopuolella laskee jo mielessään taloudellisia voittoja ja tappioita.

Ja totta kai joku vetää herneen nenäänsä. Jos provosoidaan, jonkun täytyy provosoitua, muuten hyvä aloite menee hukkaan.

Onko sitten väärin, jos Lars von Trierin huumorin tai järjestäjien huumorintajun takia Melancholia jää ilman palkintoja? Jos niin käy, minusta se ehdottomasti kuuluu pelin henkeen. Vuonna 1991 Lars von Trier osallistui Cannesin juhlille elokuvallaan Europa. Kun se ei voittanut ohjaajan mielestä ansaittua pääpalkintoa, "he gave the jury the finger and stalked off".

Cannesin järjestäjien langettama porttikielto ei itsessään ole kovin hauska, mutta itse tilanne on herkullinen. Ymmärrän heitä vähän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti